Woda jaka wydobywa się z naszych kranów musi spełniać szeroko zakrojone normy, nie tylko krajowe ale i unijne. W spółce Katowickich Wodociągów S. A. woda jest badana także za pomocą ludzkich zmysłów, nie tylko przez aparaturę mikrobiologiczną czy fizykochemiczną. 

Wyjątkowy zawód.

Osoby zatrudnione w Laboratorium Centralnym Katowickich Wodociągów na etacie sommeliera to zawodowcy, którzy przeszli szereg specjalistycznych szkoleń i testów aby sprostać zadaniu badania unormowanej wrażliwości smakowej i zapachowej wody.

Analitycy są w stanie określić podstawowe zapachy takie jak: ziemisty i apteczny, stęchły/gnilny oraz smaki: słodki, słony, gorzki, metaliczny, kwaśny i umami. Występowanie któregokolwiek z nich nie wyklucza przydatności wody do spożycia. To intensywność któregokolwiek z nich jest wyznacznikiem granic konsumentów.

Edukacja jest przyszłością.

Katowickie Wodociągi organizując szereg akcji promujących kranówkę uwrażliwiają dzieci i dorosłych na potrzeby oszczędzania wody i promują picie wody prosto z kranu. Wszystkie inicjatywy stanowią element realizowanej od kilku lat i szeroko zakrojonej kampanii społecznej „Szluknij sie z kokotka”.